rakan-rakan blog ini

PRODUK UNTUK PENGANTIN LELAKI

.

.
Info : Blog ini baru sahaja diaktifkan secara rasmi 15hb Ogos 2010 yang lalu. Penulis merupakan seorang bekas wartawan yang pernah bertugas dibeberapa akhbar tanahair. Lebih 20 tahun bertugas sebagai wartawan sebelum ini. Jadi, menyedari betapa pentingnya kebenaran itu ditegakkan, Penulis membuat keputusan menulis secara aktif di blog ini. Semoga Allah memberkati niat baik saya ini

Halaman

16 September, 2011

MAHATHIR LAH PUNCANYA....?


Inilah punca sebenar perpecahan Melayu hari ini. Bimbang Jawatan terjejas, sanggup fitnah Timbalannya sendiri. Inilah salah satu kesilapan paling besar Mahathir sepanjang bergelar Perdana Menteri. Terang-terang dia tak dapat terima nasihat ahli agama. Kat sini pun kita dah dapat agak, kalau pendapatan mufti pun tak boleh terima, apatah lagi pendapat ulama yang lain. Hari ini kita sendiri dapat melihat kesan tindakan Mahathir pada tahun 1998.


‘Saya tidak boleh terima nasihat itu’


SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengaku, beliau tetap memecat timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim, walaupun dinasihatkan tidak berbuat demikian oleh Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Menurutnya, tindakan itu dilakukan kerana beliau tidak boleh menerima seseorang yang tidak bermoral menjadi pemimpin dalam kabinetnya.

“Sekiranya beliau (Harussani) menasihatkan saya, saya akan menafikan perkara tersebut, kerana saya tidak boleh menerima nasihat seperti itu,” katanya dalam entri terbaru blognya www.chedet.cc, semalam.

Harussani mendedahkan beliau pernah cuba bertemu dengan Dr Mahathir untuk meminta tidak memecat dan mengenakan tuduhan liwat ke atas Anwar.

Beliau tidak dibenarkan menemui perdana menteri ketika itu kerana Dr Mahathir enggan menemuinya.

Harussani berkata demikian dalam Wancana Sinar Harian Siri 6, bertajuk Ulama Politik, Untuk Dakwah atau Parti di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, pada 24 Ogos lalu.

Dalam wacana itu, Harussani berkata, banyak perkara beliau cadangkan kepada Dr Mahathir, termasuk tidak memecat Anwar, bagi mengelakkan perpecahan Melayu.

“Jika pecat Anwar, pengaruh (Anwar) bukan sikit; boleh pecah Melayu. Begitu juga tuduhan liwat; perlu ada empat saksi. Saya mahu cadangkan supaya buat rombakan Kabinet sahaja, turunkan Anwar dari timbalan perdana menteri kepada menteri biasa. Itu yang lebih baik,” katanya.

Anwar dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri dan juga Timbalan Presiden Umno, pada September 1998.

Dr Mahathir berkata, beliau sendiri tidak mengingati sama ada Harussani hendak memberi nasihat itu di majlis awam atau secara peribadi.:

“Saya menggugurkan Anwar kerana tiada pilihan. Ini disebabkan sikap tidak bermoralnya; bagaimana saya boleh menjelaskan kepada rakyat...,” katanya.

Dr Mahathir berkata, pelbagai pihak, termasuk penyokong Anwar, mengatakan tindakan itu bermotifkan politik, tetapi hakikatnya adalah berbeza.:

Anwar menafikan tuduhan melibatkan moral yang dilemparkan kepadanya.

Dalam tahun 1999, Anwar dijatuhi hukuman penjara selama enam tahun kerana didapati bersalah di atas kesalahan penyalahgunaan kuasa.

Pada tahun 2000, hukuman selama sembilan tahun dikenakan kerana didakwa melakukan kesalahan di luar tabii (liwat).

Walau bagaimanapun, pada tahun 2004, Mahkamah Persekutuan menggugurkan sabitan kesalahan liwat kerana pihak pendakwa raya gagal mengemukakan bukti kukuh tanpa sebarang keraguan, bahawa perbuatan meliwat tersebut telah berlaku. Oleh itu beliau dibebaskan.

1 ulasan:

 1. Hanya puak ini yang rela diperbodohkan saja yang
  terus mempecayainya kerana ada kepentingan.Puak
  ini sebenarnya belum merdeka lagi.Merekax ini
  akan rasa nikmat kemerdekaan apabila mereka keluar
  dari UMNO.Mampus UMNO!!

  BalasPadam

PERKASA PEKIDA KENA HALAU?

KUASA RAKYAT

LAKI BINI KENA SEPINA

kebangkitan rakyat

kebangkitan rakyat

SEJARAH TERCIPTA: ANWAR BEBAS..!!!