rakan-rakan blog ini

PRODUK UNTUK PENGANTIN LELAKI

.

.
Info : Blog ini baru sahaja diaktifkan secara rasmi 15hb Ogos 2010 yang lalu. Penulis merupakan seorang bekas wartawan yang pernah bertugas dibeberapa akhbar tanahair. Lebih 20 tahun bertugas sebagai wartawan sebelum ini. Jadi, menyedari betapa pentingnya kebenaran itu ditegakkan, Penulis membuat keputusan menulis secara aktif di blog ini. Semoga Allah memberkati niat baik saya ini

Halaman

05 September, 2010

IBRAHIM AJAR NIK AZIZ ILMU AGAMA


Hahaha...masih tak puas hati lagi rupanya si Ibrahim al-Kataki dengan Tuan Guru Nik Aziz rupanya. Minggu lepas Ibrahim dakwa Nik Aziz kurang taqwa. (kononnya dia lebih taqwa la dari Nik Aziz?). Kemyataan terbaru dia cuba mengajar Nik Aziz pulak tentang Sirah Rasulullah bersama orang bukan Islam.

Penulis tak mahu komen apa-pa lagi sebab dah menyampah sangat tengok muka Presiden Katak ni. Macam dia bagus sangat. Nak je rasanya siarkan balik CD ceramah dia masa dia sokong Pakatan Rakyat masa Pilihanraya 12 tempohari. Biar malu sikit. Tapi biar dulu, kita tengok je permainan si Katak ni. Orang kata kalau jangka hayat politik dah tak lama, beginilah rupanya. Tengok je la rfakan-rakan seperjuanganKatak seperti Zahrain, Zul Kulim, Wee Chee Keong dan beberapa orang lagi. Asyik meroyan je. Ha..kalau nak tahu , itulah tanda-tanda nak bersara atau dipaksa bersara dalam politik oleh rakyat jelata.
Di bawah ini penulis petik satu ulasan menarik oleh Mohd Sayuti Omar yang banyak memanggil Ibrahim dengan panggilan Salentia atau Inchek Ibrahim ni. Sayuti ni lah yang banyak menolong Ibrahim sewaktu beliau terkial-kial mencari talian hayat baru di Pasir Mas. Tapi apa boleh buat..ibarat kacang lupakan kulit. Sabarlah Sayuti...


Antara Inchek Ibrahim dan Nik Aziz

SEKALI lagi ahli Parlimen Pasir Mas yang menang atas tikit Pas, Inchek Ibrahim Ali menyerang Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kali ini beliau meminta Nik Aziz mengemukakan bukti bila masa Rasulullah s.a.w. membenarkan orang bukan Islam masuk ke dalam masjid, makan, minum dan tidur di dalam rumah Allah itu.

Alasan dan hujah Inchek Ibrahim mudah sahaja, katanya tidakkah Madinah dan Makkah tanah haram. Tanah haram orang bukan Islam tidak boleh masuk. Berdasarkan logik akal itu Inchek Ibrahim tidak mempercayai dakwaan Nik Aziz itu mengatakan Rasulullah membenarkan orang bukan Islam masuk ke dalam masjid.

Walaupun alasan itu dangkal tetapi ada logiknya juga. Orang yang berfahaman seperti Inchek Ibrahim mungkin menerimanya dan akan menolak hujah (politik) Nik Aziz.

Saya tidak ada bukti sejarah mengenai soal ini. Cuma saya nak sebutkan bahawa pada zaman Rasulullah dulu memang ada perbincangan antara orang bukan Islam dengan baginda dalam masjid. Salah satunya ialah peristiwa di Hudaibiyah.

Perjanjian Hudaibiyah - gencatan pada tahun ke empat Hijrah antara orang Muslim dengan Musyrikin Qurisy dilakukan di dalam masjid.

Bagaimana pun tempat perjanjian itu pada masa ini sudah berada di luar masjid. Kalau sesiapa ke Makkah dan mengadakan ziarah ke tempat bersejarah ini akan berjumpa dengan tempat berkenaan. Selain itu masih ada sejarah-sejerah kecil mengenai bagaimana orang bukan Islam masuk ke dalam masjid, baik untuk tujuan baik, mendapat perlindungan, memohon bantuan idea Rasulullah dan sebagainya.

Biarlah kita tolak mengenai bukti-bukti jelas mengenai perkara itu. Kita anggap sajalah Nik Aziz terkhilaf. Dia berkata begitu untuk membela ahli Parlimen DAP kawasan Serdang itu saja. Tetapi dalam hal ini Inchek Ibrahim pihak yang menuduh akan kedangkalan atau 'pembohongan' Nik Aziz. Maka menjadi kewajiban Inchek Ibrahim untuk membuktikan apa yang dipercayai dan diyakini itu agar orang tidak mengatakan dia juga bercakap bohong.

Inchek Ibrahim kena tunjuk bila masa atau di mana Rasulullah pernah menghalau orang bukan Islam dari memasuki masjid. Bila masa dan tahun berapa Rasulullah memerangi orang dari memasuki masjid. Beliau kena sebut peristiwa berkenaan. Kalau Inchek Ibrahim juga gagal menyatakan bukti dan dalil-dalilnya maka Inchek Ibrahim dua kali lima saja dengan Nik Aziz dalam hal ini.

Saya percaya kenyataan dan serangan Inchek Ibrahim terhadap Nik Aziz itu kerana motif politik tidak lain dari itu.

Kerana ianya bersifat politik saya sifatkan kedua mereka betul dan kedua mereka mungkin salah.
Bagaimana pun yang jelasnya, antara kata-kata Inchek Ibrahim dengan Nik Aziz orang lebih mempercayai kata-kata Nik Aziz. Walaupun betul sekali pun kata-kata Inchek Ibrahim orang akan mempercayai kata-kata Nik Aziz dan yakin kata-katanya lebih bernilai. Sebabnya, pertama dari segi ilmu lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim. Dari segi tawaduk,lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim.Dari segi lemah lembut (syaksiah), lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim. Dari segi tawakal, lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim. Dari segi zuhud lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim. Dari segi intergriti, lebih Nik Aziz dari Inchek Ibrahim. Begitu juga dari segi lompat parti, bab ini kurang Nik Aziz dari Inchek Ibrahim.

Keduanya, orang melihat dan menilai dari segi budi dan jasa, Nik Aziz lebih berjasa daripada Inchek Ibrahim. Bukankah Inchek Ibrahim bertanding dan menang di Pasir Mas atas kesian belas Nik Aziz? Bukankah projek bandar baru Pasir Mas yang Inchek Ibrahim serahkan kepada Albert usahakan itu atas kesian belas Nik Aziz? Sekurang-kurangnya dua jasa dan budi besar Nik Aziz kepada Inchek Ibrahim yang tidak mungkin dapat dibalas oleh Inchek Ibrahim. Pergilah kot mana-mana pun orang akan berpihak kepada Nik Aziz daripada Inchek Ibrahim. Jika diukur dan dinilai semua itu serangan Inchek Ibrahim ke atas Nik Aziz, tidak lebih daripada satu tindakan melupai budi dan jasa beliau(Nik Aziz) saja. Saya tidak mahu hendak bilang apa dengan sikap dan fiil begini. Hukumlah sendiri.

Dan kalau Nik Aziz tidak mahu menjawab serangan dan bidasan Inchek Ibrahim itu pun tidak mengapa, kerana dia bukanya siapa melainkan bekas anak angkatnya saja menjelas pilihan raya umum lalu yang kini sudah menderhaka kerana hajatnya untuk menang sudah diperolehi. Cuma diingatkan kepada Inchek Ibrahim bahawa pilihan raya umum di negara ini tidak terhenti dan berakhir setakat pilihan raya umum ke 12 saja tetapi akan ada lagi selepas ini. -msomelayu.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERKASA PEKIDA KENA HALAU?

KUASA RAKYAT

LAKI BINI KENA SEPINA

kebangkitan rakyat

kebangkitan rakyat

SEJARAH TERCIPTA: ANWAR BEBAS..!!!